Kennismaken met homeopathie in India

Studiereis 2021 naar Kolkata

Er kan niet aan worden getwijfeld dat India op dit moment “the leading country” is voor homeopathie in de wereld. Sinds 1995 heeft het land een speciaal ministerie waar homeopathie onder valt. Nergens ter wereld zijn zoveel homeopaten werkzaam, die worden opgeleid op door de overheid erkende universiteiten. Als homeopaat dat land een keer bezoeken was voor mij een droom.

Jaipur

Anamnese in de Universiteitskliniek van Jaipur, India
Anamnese in de Universiteitskliniek van Jaipur, India

Deze droom werd voor mij werkelijkheid in 2013. De HVNA organiseerde toen een postgraduate cursus aan de Homeopathische Universiteit van Jaipur. Met een groep van 22 homeopaten zijn we naar India afgereisd. In de dependance van de homeopathische universiteit, dicht bij het centrum  van Jaipur, kregen we  ‘s morgens les van zeer gerenommeerde homeopaten uit heel India.  ‘s Middags konden we meekijken in de OPD (Open Patient Department), een soort van polikliniek. Een verslag van deze reis en de daaropvolgende (privé)rondreis door Rajesthan kan je hier lezen.

New Delhi

wachtkamer van de OPD van het Rastogi Central Research Institute

Het leukste van deze cursus was toch eigenlijk wel het meekijken met de ervaren homeopaten in de OPD. Toen mijn dochter mij in 2017 vroeg of ik met haar naar Noord-India wilde, heb ik deze kans aangegrepen om een week mee te kijken in de privé praktijk van Dr. Nandini Sharma. Zij heeft mij o.a. geïntroduceerd bij het  Rastogi Central Research Institute, waarbij ik 2 dagen heb mogen meekijken in hun OPD. Het verslag van dit werkbezoek en de daaropvolgende (privé)reis kan je hier lezen.

Kerala

Met een jeep op een primitieve pont om een afgelegen stam te bezoeken voor een gratis homeopathisch spreekuur.

Tijdens de International Homeopathische Profylaxe Conferentie in Soesterberg in 2017  heb ik Dr. Muhammed Rafeeque ontmoet. Hij werkt voor de Indiase overheid in het zuiden van India, in de staat Kerala. In 2018 ben ik bij hem op bezoek gegaan en heb een week lang met hem mogen meekijken. Hij ziet gemiddeld 80 to 90 patiënten per dag. Hoogtepunt van de week was wel het bezoek aan een afgelegen stam, waar de overheid zorgt voor maandelijks gratis homeopathisch spreekuur.

Het verslag van dit avontuur en de daarop aansluitende privéreiskan je hier lezen.

Agra

Ronde in het Naiminath Ziekenhuis

In 2020 heb ik opnieuw mogen meehelpen met de organisatie van de Internationale Homeopathische Profylaxe Conferentie, nu gehouden in New Delhi. Via Facebook had ik inmiddels kennis gemaakt met Prof. Dr. Pradeep Kumar Gupta van het Naiminath Homoepathic Medical College Hospital & Research Centre in Agra. Ik heb hem gevraagd of ik aansluitend aan de conferentie een week mocht meekijken in zijn ziekenhuis. Ik was van harte welkom en mocht desgevraagd ook best een aantal collega’s meenemen. Vervolgens heb ik een oproep geplaatst op Facebook en zijn we uiteindelijk met 6 homeopaten naar Agra vertrokken. Ook deze week is weer een openbaring geweest, waarbij je de Materia Medica tot leven ziet komen.

Ook voor de groep collega’s, van eindejaars-student tot ervaren homeopaat, is het dé ervaring van hun homeopathische leven geweest. Niet alleen zien hoe de Indiase homeopaten hun anamnese afnemen, ook hoe zij komen tot de geneesmiddelkeuze, potentie en frequentie. Maar het leven zien in India, de hectiek, de geuren en kleuren, in de straten, tempels, het eten, de muziek. Het maakt een onuitwisbare indruk.

Kolkata, naar het National Institute of Homeopathy!

Ik kan er in ieder geval geen genoeg van krijgen en heb besloten om in 2021 opnieuw naar India te gaan. Opnieuw, met een groep van 9 collega’s. Nu naar het National Institute of Homopathy in Kolkata, hèt centrum van de homeopathie in India. Het ziekenhuis (IPD) heeft 100 bedden. Op de poliklinieken (OPD) komen dagelijks  tussen de 3000 en 4000 patiënten!

Dr Dhana Lakshmi

We vertrekken op vrijdag 29 januari. Dan hebben we het weekend om even bij te komen van de reis. Van maandag tot en met vrijdag kijken we mee in de OPD en IPD  van deze universiteit. We slapen in een hotelletje in de buurt.

De groep wordt begeleid door Dr. Dhana Lakshmi. Zij is een ervaren homeopathisch arts en heeft haar opleiding in dit instituut gedaan. Zij bespreekt aan het einde van de dag de interessante casussen die we hebben gezien en beantwoord vragen.

Na afloop van deze week staan een aantal opties open. Bij de invulling daarvan help ik je graag.

Eén van de opties zal zijn om naar het eiland Havelock, deel van de Andaman eilanden te vliegen. Carolien Gerritsen, naast homeopaat ook yoga lerares, organiseert daar aansluitend aan de studiereis naar het NIH, een week met yoga en relaxen om bij te komen van  een hectische week in Kolkata, op een tropisch strand. Meer op hierover op haar website.

Deze studiereis geldt als 5 door de NVKH erkende nascholingsdagen.

Details over de kosten volgt zo snel mogelijk, maar een prijsindicatie is rond de € 1.400,- , incl. ticket en hotelkosten (o.b.v. 7 overnachtingen incl. ontbijt).  Exclusief Visa-kosten (€ 40,-) en maaltijden.

Zou je het leuk vinden om ook eens met me mee te gaan?

De groep voor de hierboven beschreven studiereis is al compleet. Je kan je nog wel opgegeven voor de reservelijst.

Maar het is mijn intentie om dergelijke studiereizen met enige regelmaat opnieuw te organiseren. Als je geïnteresseerd bent, stuur dan een e-mail aan info@martindemunck.nl. Bedenk, een groep bestaat uit maximaal 10 mensen. Wacht dus niet te lang!