Van radiologisch laborant, via jurist naar homeopaat

Na de middelbare school en het vervullen van mijn militaire dienstplicht ben ik gestart met de opleiding tot radiodiagnostisch laborant in het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam. Het was niet mijn eerste keuze. Ik was liever geneeskunde gaan studeren, maar ik werd helaas 2 keer uitgeloot. Na deze opleiding volgde ik de opleiding tot radiotherapeutisch laborant in het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis. De laatste opleiding in dit kader was de opleiding tot nucleair werker in het Academisch Ziekenhuis van de Vrije Universiteit. De drang om te studeren was daarmee nog niet over. Ik kon parttime gaan werken en daarnaast rechten studeren aan de Vrije Universiteit. Na 4 jaar ben ik afgestudeerd met de hoofdrichtingen Staats- en Bestuursrecht en Sociaal recht. Via het Sociaal Fonds Bouwnijverheid en het Algemeen Verbond Bouwbedrijf kwam ik als juridisch beleidsadviseur terecht bij Arbouw, de stichting die zich inzet voor het verbeteren van de arbeidsomstandigheden in de Bouwnijverheid.

Vakantie FrankrijkTijdens een kampeervakantie in Frankrijk hoorde ik voor het eerst over homeopathie van een net afgestudeerde homeopaat. Zij vertelde dat homeopathie kan helpen bij chronische ziekten maar ook bij bijvoorbeeld sportblessures. Aan het einde van de vakantie raakte ik geblesseerd aan mijn dijbeenspieren bij een spel. De arts die was geroepen bleek ook homeopaat en gaf me een homeopathisch geneesmiddel. Toen ik na 14 dagen weer kon gaan squashen was ik toch wel erg nieuwsgierig geworden naar de homeopathie. Na een open dag te hebben bezocht van de School voor Homoeopathie in Amersfoort ben ik met de studie begonnen. In 1995 ben ik afgestudeerd en gestart met mijn eigen praktijk. Eerst gecombineerd met mijn baan bij Arbouw, maar vanaf 2002 volledig als homeopaat.

Nog voor ik als homeopaat was afgestudeerd had het bestuur van de beroepsvereniging NVKH mij gevraagd om bestuurslid te worden. Met veel plezier heb ik dat gedurende 10 jaar gedaan. Namens de NVKH ben ik afgevaardigde geweest in de Europese koepelorganisatie ECCH, heb ik gelobbyd bij Tweede Kamerleden en Europarlementariërs en ben ik secretaris geweest van het Tuchtcollege van de NVKH. Een bijzondere tijd waarin ik de gelegenheid heb gehad veel facetten van de homeopathie te leren kennen. Van 2006 tot 2012 was ik persvoorlichter van de NVKH.

Vanaf 2006 tot 2018 ben ik bestuurslid bij de Hogeschool Hippocrates geweest. Ik ben een aantal jaren voorzitter geweest van de NVKP, en actief geweest in het Kennisteam, waar ik verantwoordelijk was voor het dossier over het vaccin tegen Humaan Pappiloma Virus (HPV) dat baarmoederhalskanker zou veroorzaken. Op de website is dit dossier te downloaden. Na in 2013 een seminar te hebben bijgewoond van Isaac Golden over de homeopathische profylaxe (HP) ben ik mij in deze methode gaan verdiepen. In 2017 heb ik meegewerkt aan het organiseren van het internationale Homeopathische Profylaxe congres in Soesterberg. Ook aan de organisatie van het congres in januari 2020 in New Delhi, India  heb ik weer mijn medewerking verleend.

De NVKH verlangt van haar leden dat zij hun kennis bijhouden. Ik heb daartoe jaarlijks lesdagen, congressen en seminars en trainingen gevolgd in Nederland en in het buitenland, waarbij ik les heb gehad van internationaal vooraanstaande homeopaten. Certificaat Homoeopathy UniversityIn 2013 heb ik een post graduate course gedaan aan de Homeopathische Universiteit van Jaipur in India. Tijdens deze training en de rondreis door Radjasthan die ik daarna met mijn vrouw heb gemaakt, heb ik een blog bijgehouden. In 2017 heb ik opnieuw India bezocht en een week in New Delhi mee mogen kijken in de particuliere kliniek van Dr. Nandini Sharma. Aansluitend heb ik met mijn dochter rondgereisd in het noorden van India, Sikkim en Darjeeling. Hier kan je daar over lezen. In 2018 was ik een week te gast bij Dr. Muhammed Rafeeque in Kerala. Hij is in dienst van de overheid en runt een homeopathische polikliniek, waar hij gemiddeld zo’n 90 patiënten per dag ziet. Na deze zeer leerzame week heb ik met mijn vrouw genoten van de natuur en cultuur in het zuiden van India. Over deze belevenissen lees je hier. In januari 2020 heb ik na afloop van het HP congres in Delhi met een aantal collega’s een week lang stage lopen in het Naiminath Homeopathic Medical College Hospital & Research Centre in Agra, India. In dit ziekenhuis worden patiënten met o.a. diabetis en kanker behandeld met alleen homeopathische geneesmiddelen.