De basis voor ons lichaam is het skelet. De gewrichten tussen de botten zorgen er voor dat wij ons kunnen bewegen. De pezen en spieren houden de gewrichten op zijn plaats.

In een gewricht zit een zekere speling. In grote gewrichten wat meer dan in de kleinere. Zo kan de speling in het heupgewricht bij volwassenen wel zo’n 8 mm zijn. Deze speling kan aanleiding zijn voor een verschil in lengte van de benen (voor meer informatie over de oorzaak van beenlengteverschil, klik hier).  Doordat het lichaam dit wil compenseren kan het bekken scheef gaan staan, het SI-gewricht vast gaan zitten of wervels iets verdraaien. Het is niet moeilijk voor te stellen dat hierdoor lage rugklachten kunnen ontstaan, pijnlijke knieën of tal van andere klachten.

De Dorn methode is een simpele maar effectieve methode om de klachten in de basis aan te pakken.

Dorn methodeDe aanpak bij pijnklachten is altijd gelijk. Als eerste wordt gekeken naar een mogelijk beenlengteverschil. Als de benen niet gelijk van lengte zijn, dan kan de rest van het lichaam daar niet stabiel door worden gedragen. Het verschil in lengte wordt door een eenvoudige beweging door de patiënt zelf gecorrigeerd. Deze oefening dient thuis regelmatig te worden herhaald om zodoende te voorkomen dat de heupkop weer kan uitzakken.
Vervolgens wordt ook de mogelijke oprekking in de knieën en enkels opgeheven.  Eventuele scheefstand van het bekken wordt gecontroleerd als ook het vastzitten van het SI-gewricht. Door eenvoudige pendelbewegingen van de patiënt, met een lichte druk van de therapeut kan het bekken weer in een goede positie worden gebracht.
Tot slot word de positie van de wervels stuk voor stuk gecontroleerd en indien nodig met een lichte druk van de duim van de therapeut en een pendelbeweging van arm of been gecorrigeerd.
Bij klachten van schouders, polsen, vingers en tenen kan het gewricht weer met eenvoudige bewegingen in de juiste positie worden gezet.

De ervaring leert dat niet alleen klachten van het bewegingsapparaat verbeteren door de Dorn methode, maar dat ook problemen van organen verbeteren. Dit als gevolg van het beter kunnen doorstromen van de energie door de meridianen, waar ondermeer de acupunctuur gebruik van maakt.

Voor een demonstratiefilmpje van de Dorn-Methode klik hier.