Na maanden van voorbereiding, vergaderingen via internet met deelnemers uit India, Amerika en Nederland, was het dan op 8 januari zo ver. Samen met een groep van 5 collega’s zijn we op weg gegaan naar New Delhi India voor de internationale conferentie over homeopathische profylaxe (HP) en daarna een stage in een homeopathische ziekenhuis in Agra. In dit bericht een verslag van de conferentie.

Met Dr. Isaac Golden in New Delhi
januari 2020

Na een dagje acclimatiseren zijn we op vrijdagmorgen met een taxi naar de Central Council for Research Homoeopathy gebracht. Dit researchinstituut wordt geleid door Dr. Anil Khurana en is een orgaan van de overheid dat valt onder de verantwoordelijkheid van het ministerie van AYUSH. Deze letters staan voor Ayurveda, Yoga & Naturopathie, Unani, Siddha en Homeopathie.  Voor deze geneeswijzen heeft India dus een speciaal ministerie. Daar vond de workshop plaats van Dr. Isaac Golden. Deze Australische homeopathische arts is gepromoveerd op HP.  Hij heeft ons op de hoogte gebracht van zijn laatste onderzoeksresultaten en uitgelegd hoe hij de HP toepast. Alhoewel ik zijn methode volg, zoals beschreven in zijn boek ‘The Complete Practitioner’s Manual of Homoeoprophylaxis, is een belangrijk verschil dat ik ouders laat kiezen voor welke ziektes zij de HP willen. Dr. Golden biedt standaard HP aan voor 5 ziektes.

Voor de meeste Indiase homeopathische artsen die aanwezig waren was de informatie nieuw. Wel of niet vaccineren is een vraag waar de meesten van hen nog niet eerder over hadden nagedacht. Ook zullen ze zelden van ouders de vraag hebben gehad of al die vaccinaties geen kwaad kunnen voor hun kind.

Het spelen van het Indiase vokkslied

Na deze leerzame dag was het zaterdag de opening van de International Conference on Homoeoprophylaxis: A worldwide choice for disease prevention. Als thema voor de conferentie hadden we gekozen voor ‘Evidence and Education – the Key to Change’. Voor de officiële opening van het congres was de hoogste overheidsvertegenwoordiger van Delhi gekomen, Lieutenant Governor Anil Baijal. Ik vond het een hele eer om aan de ceremonie van de opening mee te mogen doen.

Het aansteken van de olielamp

De twee keynote speakers voor deze conferentie waren natuurlijk Dr. Isaac Golden en de Cubaanse wetenschapper Dr. Gustavo Bracho. Deze laatste heeft als moleculair immunoloog, in dienst van het Finlay instituut, dat o.a. vaccins produceert, voor het eerst met succes HP toegepast bij miljoenen Cubanen om leptospirose te voorkomen in Cuba. Over deze trial heeft hij uitgebreid vertelt. Vanwege het succes van de HP is het ook gebruikt als effectief preventiemiddel bij de Mexicaanse griep, een meningokokken epidemie en bij de bestrijding van dengue. Helaas is in Cuba de politieke tendens veranderd en wordt HP nog maar zelden op grote schaal toegepast.  Dr. Golden is ingegaan op de historie van de HP en de studies naar de effectiviteit van HP bij de bestrijding van diverse infectie uitbraken als die van Japanse encefalitis in India, dengue en meningokokken in Brazilië. De gemiddelde effectiviteit uit al deze studies ligt rond de 90 %.

Aan mij de eer om de Vote of Thanks uit te spreken, waarin iedereen wordt bedankt.

Gedurende deze en de volgende dag kwamen diverse sprekers aan het woord die ingingen op de noodzaak voor gestandaardiseerd wetenschappelijk onderzoek dat aantoont dat HP een zeer effectieve methode is voor infectieziekten waar dikwijls geen regulier alternatief voor is. Ook werd gerapporteerd over trials die de veiligheid en effectiviteit van HP hadden aangetoond bij ziektes als malaria en Japanse encefalitis in India.

Vergadering ter voorbereiding van de tweede dag.

Een homeopathische arts uit Thailand vertelde over het succesvol toepassen van HP om infectueuze bronchitis bij kuikens te voorkomen.

De conferentie werd bezocht door 275 deelnemers, het maximale aantal. Al met al dus een zeer succesvol evenement. Veel meer foto’s zijn te vinden op de website van de conferentie. Klik op de button “Conference Glimps”.