Op 19 september 2019 heeft het Filipijnse departement van gezondheid een uitbraak van polio gemeld. Het betrof een 3-jarig meisje uit Lanao del Sur. In het tweede geval ging het om een 5-jarig jongetje uit de provincie Laguna. In het rioolwater in Manilla en in Davao is ook poliovirus aangetroffen. Het betreft hier steeds een virusstam die is gebruikt voor het vaccin dat via de mond (oraal) wordt toegediend.

Het verzwakte virus dat is gebruikt in het vaccin ziet kans om te herstellen en kan het lichaam verlaten via de ontlasting. Als het vaccin wordt gegeven aan kinderen die niet zijn gewend om naar een toilet te gaan, maar poepen aan de kant van de weg , levert dit dus het gevaar op van besmetting met polio. De WHO heeft  de laatste jaren herhaaldelijk dergelijke gevallen ook al gemeld in Afrika.

Het laatste geval van polio veroorzaakt door de wilde stam in de Filipijnen dateert van 1993. In 2000 werd het land poliovrij verklaard. De laatste jaren liep het vaccinatiepercentage terug. Onder andere vanwege experimenten met een vaccin tegen dengue, waar in ieder geval 3 kinderen door zijn omgekomen. De fabrikant Sanofi erkende toen dat het vaccin ernstige vormen van dengue infectie kon veroorzaken, waarop de vaccinatiecampagne met dit vaccin is gestopt. Het vertrouwen in vaccinaties was echter danig in de knel gekomen.

In reactie op deze nieuw uitbraak van polio heeft de overheid aangekondigd een uitgebreide poliovaccinatie-campagne te starten. Eerst in Manilla en daarna in de rest van het land. De overheid wordt gesteund door het  Global Polio Eradication Initiative (GPEI).  Het GPEI is een publiek-private initiatief met 5 partners – WHO, Rotary International, de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC), UNICEF, and de Bill & Melinda Gates Foundation. Het doel van deze organisatie is om polio wereldwijd uit te roeien.

Maar zolang gebruik zal worden gemaakt van dit orale poliovaccin is het dweilen met de kraan open en zullen we geconfronteerd blijven met nieuwe gevallen van polio.

bron:

  • https://www.who.int/philippines/news/detail/19-09-2019-who-unicef-and-partners-support-philippine-department-of-health-s-polio-outbreak-response
  • https://www.who.int/csr/don/24-september-2019-polio-outbreak-the-philippines/en/?fbclid=IwAR3bhJ5J8cd1oqISHfGF62azRpdhZ6TVfqpjJHUZwW4eQOoFzRuoP0yBcuw