In juni 2018 heeft een moeder contact opgenomen met de NVKP. Zij meldt  dat haar zoon van bijna 9 jaar een acute auto-immuun ziekte heeft gekregen na de Men ACWY vaccinatie, die hij 4 dagen eerder had gekregen. Het begon met bloeduitstortingen en daarna werd het acuut. Hij gilde van de pijn in zijn knieën, die opzwollen en kreeg acute bloeduitstortingen op zijn benen. Hij kon niets meer van de pijn en ging met zijn moeder naar de huisarts en daarna naar een kinderarts in een ziekenhuis. Deze zegt dan dat de jongen de zeldzame ziekte Henoch Schönlein Purpura heeft, een heftige auto-immuun reactie dat de bloedvaten kapot maakt en ook ontstekingen in gewrichten kan geven. Deze periode is dus afwachten en hopen dat het alleen blijft bij de kleine vaten in huid en gewrichten . Hij heeft absolute rust nodig en kan dus ook niets. Later meldt zij dat hij in een rolstoel zit en een week later nog steeds. De NVKP heeft aangedrongen op melding laten doen door (kinder)arts bij Bijwerkingencentrum Lareb.

Een dergelijke ernstige reactie na een meningokokkenvaccinatie werd in 2003 al beschreven in de USA.

In mijn praktijk is een patiëntje met Henoch Schölein Purpura opvallend snel genezen na het toedienen van haar constitutiemiddel.