Mug. Zika virus: levensgevaarlijk of zondebok?
PHOTO: KIMMO TASKINEN/REX SHUTTERSTOCK

Het Zika virus is bekend sinds de begin jaren ‘50. Het wordt overgebracht door een mug, die je ook kan besmetten met ziekten als dengue en chikangunya. De symptomen worden beschreven als mild. 1 op de 5 besmette personen krijgt klachten als een uitslag, koortsig, hoofdpijn, pijn in de gewrichten.

Nu zou dit virus plotseling verantwoordelijk zijn voor de levensbedreigende hersenafwijking microcefalie. Het centrale zenuwstelsel is bij deze ziekte afwijkend en de schedelomvang is te klein. Normaal worden er in Brazilië ongeveer 150 kinderen geboren met deze ziekte. Vanaf oktober 2015 tot nu zijn er rond de 4000 baby’s geboren met een te klein hoofdje.
Het virus is aangetroffen in de hersenen van een baby die is overleden als gevolg van microcefalie. Omdat een aantal van de moeders in het begin van hun zwangerschap hebben geklaagd over virusachtige symptomen, zijn deze vrouwen onderzocht en een deel van deze vrouwen is besmet met het virus.

Maar is het dan terecht dat de conclusie wordt getrokken dat het virus verantwoordelijk is voor het doen krimpen van de hersenen en schedel van een ongeboren kind als het lang niet bij alle moeders en kinderen is aangetroffen? Of zouden er andere oorzaken kunnen zijn?

PHOTO: MARIO TAMA/GETTY IMAGES
PHOTO: MARIO TAMA/GETTY IMAGES

Vanaf begin 2015 worden zwangere vrouwen in Brazilië verplicht om zich te laten vaccineren tegen kinkhoest. Daarvoor wordt een nieuw vaccin gebruikt dat ook zou moeten beschermen tegen difterie en tetanus.

Er is wetenschappelijk onderzoek dat aantoont dat deze combinatie van vaccins juist deze afwijking kan veroorzaken (Atypical vanishing white matter disease with microcephaly and hepatosplenomegaly provoked after diphtheria pertussis tetanus vaccination)

Wellicht is het een combinatie van de twee factoren. Als het immuunsysteem van de vrouwen zo bezig is met de Zika-infectie, dan zal het zich niet goed kunnen verdedigen tegen de aanval op het immuunsysteem door het vaccin.

Maar in plaats van te onderzoeken of het vaccin de oorzaak van deze ziekte is, richten wetenschappers zich liever op het ontwikkelen van een nieuw vaccin. Wetenschappers van het Erasmus MC staan te popelen om te gaan helpen.

Nu worden er tonnen aan giftige bestrijdingsmiddelen rond gespoten, daar waar een onmiddellijke stop op de verplichte vaccinatie wellicht een veel snellere oplossing is voor deze golf aan ernstige geboorteafwijkingen.

http://www.refinery29.com/2016/01/102063/what-is-zika-virus

The war on fertility via the Forced Vaccination agenda: Enter the Zika Virus.

http://www.refinery29.com/2015/12/100195/brazil-zika-virus-pregnancy

https://nl.wikipedia.org/wiki/Zika-virus

http://content.iospress.com/articles/journal-of-pediatric-neurology/jpn00659

http://www.erasmusmc.nl/corp_home/corp_news-center/2016/2016-01/focus.op.zika.virus/