December, nat, koud, Kerst net achter de rug. Een jaar is bijna voorbij. Een mooi moment om even stil te staan bij een aantal opmerkelijke zaken.

India

Nog zo vers in het geheugen ligt natuurlijk de onvergetelijke reis naar India. Een droom die in vervulling ging. Het was geweldig om mee te kunnen kijken in de kliniek van de Homeopathische Universiteit van Jaipur. Het grote aanbod van patiënten maakt dat de artsen bij het voorschrijven van de homeopathische geneesmiddelen niet alleen kunnen afgaan op hun diepgaande theoretische kennis. Zij weten uit de dagelijkse ervaring dat bepaalde homeopathische middelen heel goed passen bij een bepaalde kwaal. Dat ene specifieke symptoom bepaalt de geneesmiddelkeuze, daar hoeft in die gevallen geen uitgebreide anamnese aan vooraf te gaan.

Anamnese in de Universiteitskliniek van Jaipur, India
Anamnese in de Universiteitskliniek van Jaipur, India

Door de gelegenheid te hebben om 2 weken mee te kijken, heb ik ook geleerd dat wij het in Nederland nog niet zo gek doen. De grondige wijze waarop wij onze anamnese afnemen om vervolgens op basis van het totale beeld een geneesmiddel voorschrijven, is zoals de Indiase artsen het graag zouden doen. Maar het ontbreekt hen aan tijd. Het ontbreekt hen ook aan tijd om de patiënt uit te leggen waarom zij juist dat ene geneesmiddel krijgen en of het voldoende is om het middel maar 1 of 2 keer te nemen.

De rondreis na de training was ook super. Het blog dat ik dagelijks heb bijgehouden is nog steeds te bekijken op http://homeopathieindia.wordpress.com De foto’s die ik er in India niet bijgeplaatst kreeg, heb ik inmiddels toegevoegd.

Homeopathische Profylaxe

Dit jaar heb ik de homeopathische profylaxe methode (HP) van Isaac Golden opgenomen in de dienstverlening. Er zijn ouders die hun kinderen liever niet laten vaccineren. Als er in de media melding wordt gemaakt van gevallen van kinkhoest of mazelen, kunnen ze soms de angst voor mogelijke complicaties moeilijk opzij zetten. Voor deze ouders is HP een prima keuze. Golden heeft op wetenschappelijke manier aangetoond dat deze methode van immunisatie net zo effectief is als vaccinatie en zonder kwalijke effecten.

HP is bovendien een eenvoudige methode. In een consult praten we over de ziekten waar de ouders met name bang voor zijn. Vervolgens bepalen zij voor welke ziekten ze de HP willen. Ik leg de methode uit , geef schriftelijk instructies en het schema voor het innemen van de homeopathische middelen. Geïnteresseerd? Maak gerust een afspraak!

Cursus

Met veel plezier hebben orthomoleculair PNI-therapeute Marga Kruize en ik in het voorjaar de cursus Homeopathie in Acute situaties, Lifestyle & Voeding gegeven. Tijdens deze cursus konden de cursisten nader kennismaken met de werkwijze van de homeopathie en de behandelmogelijkheden bij crises en trauma’s. Daarnaast leerden zij aan de hand van de modernste inzichten wat je zelf kunt doen om de kwaliteit van leven te verbeteren door bewuste voedingskeuze.

Bijvoldoende belangstelling zullen wij deze cursus het komende voorjaar weer geven. Als u belangstelling hebt voor deze cursus, stuurt u dan een e-mailtje aan info@martindemunck.nl

Tarieven

De aangepaste belastingwetgeving zorgde ervoor dat in 2013 alle homeopaten, ook zij met een medische Hbo-opleiding of universitaire opleiding, 21 % BTW moesten afdragen van het consultbedrag. Als gevolg daarvan steeg de consultprijs vorig jaar meer dan gebruikelijk. Dit jaar ebt dat compensatie-effect nog na.

Een probleem voor veel patiënten is dat hun ziektekostenverzekering een vast dagmaximum heeft ingevoerd bij de vergoeding van de consultnota van de homeopaat. Dikwijls komen ze niet aan de jaarlimiet. Het is voor behandelaars niet toegestaan om rekeningen te splitsen. Om deze patiënten toch enigszins tegemoet te komen is er nu de mogelijkheid om af te spreken voor een kort consult.

2014

Tot slot wens ik u en allen die u dierbaar zijn dat 2014 een jaar wordt van prachtige herinneringen, warme relaties en bovenal goede energie en balans. Als de homeopathie u daar af en toe een steuntje in de rug bij moet geven, dan sta ik ook in 2014 weer van harte voor u klaar.

gelukkig-Nieuwjaar