Oorontsteking
Beeld: Corbis

Onlangs las ik een artikel uit het archief van het Medisch Contact. In 2009 is in het British Medical Journal het resultaat gepubliceerd van een Nederlands onderzoek naar het nut van antibiotica bij de behandeling van acute middenoorontsteking. Het bleek dat het risico op een nieuwe infectie 2,5 keer groter is voor kinderen die eerder met amoxicilline werden behandeld dan voor kinderen die een placebo kregen. Volgens de auteurs kan een behandeling met antibiotica tot ongewenste bacteriënkolonisaties in de neus-keelholte leiden. Ook is het mogelijk dat het afweersysteem verzwakt na vroegtijdig antibioticagebruik.

Op dit informatieve artikel reageert de heer Maas, niet praktiserend arts. Hij beschrijft zijn goede ervaringen met het geven van een homeopathisch geneesmiddel in plaats van antibiotica.  Hij zag binnen 12 uur  een heel ander kind , de koorts gezakt of duidelijk afnemend , bij inspectie van de oren was het rode trommelvlies bleker geworden en na 2 à 3 dagen was het kind helemaal niet ziek meer en speelde het weer volop en last, but not least er trad geen recidief meer op. De KNO-arts kon thuis blijven.