Binnenkort gaan de huisartsen weer mensen oproepen voor een griepvaccinatie. Al vaker heb ik aandacht besteed aan de nutteloosheid van dit vaccin. De bekende viroloog heeft samen met collega’s uit het Erasmus Medisch Centrum vorig jaar november in het gerenormeerde blad Journal of Virology een belangwekkend artikel gepubliceerd.
De onderzoekers hebben het immuunssyteem van kinderen onderzocht die een griepvaccin hebben gekregen en dat van kinderen die de prik niet hebben gehad. Het bleek dat de niet-gevaccineerde kinderen meer antilichamen hadden opgebouwd tegen een grotere variëteit van griepvirusen dan de kinderen die wèl een griepvaccin hadden gehad. Het resultaat is dus dat het immuunsysteem van die kinderen zwakker is en de kans vergroot dat ze griep krijgen van een virus dat niet in het vaccin was opgenomen.

Prof. Ab Osterhaus heeft dan ook in het tv-programma Zembla vorig jaar toegegeven dat het griepvaccin voor de doelgroep, waar ook kinderen toe behoren, niet goed werkt. Hij heeft met dit onderzoek nu dus zelf aangetoond dat niet-gevaccineerde kinderen gezonder zijn dan kinderen die wel een griepvaccin hebben gehad.