In het vorige Nieuwsitem berichtte ik over de levensgevaarlijke groep wetenschappers, die onder leiding van viroloog Ab Osterhaus, een dodelijk griepvirus hebben ontwikkeld. Ook in Groot Brittannië lopen er een aantal van deze “Frankensteins” rond.

In het blad Virtual Mentor van de American Medical Association Journal of Ethics verscheen onlangs een artikel van 2 vaccinfanatici van de universiteit van Oxford, waarin zij een lans proberen te breken voor verplichte deelname aan proeven om nieuwe vaccins uit te testen.
Suzanne Sheehy en Joel Meyer geven in het artikel aan dat het steeds moeilijker wordt om vrijwilligers te vinden die bereid zijn om mee te werken aan trials om nieuwe medicijnen en vaccins uit te proberen op mensen. Zij komen met een aantal suggesties om dit probleem op te lossen. Verplichte deelname aan het uittesten van vaccins zou je volgens hen kunnen vergelijken met de militaire dienstplicht, die in nog veel landen geldt. Een verplichte bijdrage ten behoeve van de samenleving.
En natuurlijk zou de samenleving problemen maken als er vaccins zouden moeten worden uitgetest voor een eenvoudig verkoudheid. Maar neem je een meer ernstige ziekte, dan zou het naar hun idee een aantrekkelijkere optie worden.

Ter illustratie komen ze met het volgende scenario. Stel dat er een dodelijke infectieziekte zou komen, die bijzonder besmettelijk zou zijn. Er zijn mogelijkheden voor de ontwikkeling van een vaccin hiertegen, maar het ontbreekt aan vrijwilliggers om het uit te testen. Zij vragen zich dan af of het verplichtstellen van deelname aan een dergelijke trial niet een acceptabel besluit zou zijn.

Voor mij klinkt het als een horror story. In 2008 werd nog bekend dat 14 Argentijnse kinderen waren omgekomen bij het testen van een experimenteel vaccin. HPV-vaccin fabrikant GSK is daarvoor veroordeeld. Ook in 2008 kwamen 21 daklozen Polen om bij een eperiment met een vogelgriepvaccin. Het is onbegrijpelijk dat dit soort enge mensen een wetenschappelijk podium krijgt om hun belachelijke en gevaarlijke ideeën te spuien.

Voorlopig zullen dergelijk schendingen van ons grondwettelijk recht op onaantastbaarheid van ons lichaam niet snel in Nederland worden ingevoerd. We kennen gelukkig ook niet, zoals in veel andere landen wel, de verplichting om je kinderen te laten vaccineren. Alhoewel op ouders in veel gevallen buitengewoon veel druk wordt gezet om hun kinderen dit “voorrecht” vooral niet te onthouden. Maar als ik dan hoor dat tijdens de hype rondom de Mexicaanse griep ons minister van gezondheid voor iedere Nederlander 2 griepvaccins heeft aangeschaft, dan vraag ik me af of er in achterkamertjes door louche Rotterdamse vaccinologen de minister niet is ingefluisterd dat vaccinatie tegen de griep toch maar het beste verplicht kon worden gesteld.