Edith Schippers, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)
Edith Schippers, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)

Tijdens het symposium “Van ziekten die komen en voorbijgaan”  dat op 8 oktober werd gehouden, werd een videoboodschap vertoont van minister Schippers. In deze boodschap zei de minister dat zij zich ergerde aan apotheken waar nogal wat schappen zijn gevuld met homeopathische producten. Bovendien stoort zij zich er aan dat je bij het afsluiten van een aanvullende ziektekostenverzekering vaak niet eens kan kiezen voor een pakket zonder alternatieve geneeswijzen.  Het is, volgens de minister, aan ons allemaal de aantrekkelijkheid van alternatieve geneeswijzen te relativeren.

Voor de NVKH was dit optreden van de minister aanleiding om een brief te schrijven waarin de minister in scherpe bewoordingen gewezen wordt op haar gebrek aan kennis over complementaire geneeswijzen en homeopathie in het bijzonder. De minister wordt uitgenodigd voor een gesprek waarin zij zal worden geïnformeerd over de meerwaarden van complementaire gezondheidszorg.

Op 7 november heeft een ambtenaar namens de minister geantwoord: “Uw reactie is waardevol, omdat ik mij op die manier breed kan informeren”. Voor het gesprek waar de NVKH de minister voor heeft uitgenodigd heeft ze geen tijd. Die tijd had ze wel voor een clubje tegenstanders van homeopathie.  Zou ze lid zijn van dat clubje? Haar ongefundeerde uitspraken passen in ieder geval prima bij de opgeblazen uitspraken die we van die kant gewend zijn.